Archív článkov

17.05.2023 00:00

Denník bačovej ženy

17.5.2023 Ovečky máme dve a kobyly už nemáme, teraz máme koňa Miša, s ktorým bude Bača chodiť ťahať drevo do lesa. Je v zácviku, takže jazdiť sa na ňom nedá.Uvidíme, ako sa mu bude dariť, možno neskôr aj jazdenie bude. Syr robíme len občas, z dovezeného mlieka od kamaráta z iného salaša Výrobu...
Celý článok
05.01.2021 08:47

Niečo z našej histórie

Jašek Kutliak na Salaši u Štefana. Jašek Kutliak si ma našiel , keď som mala 16 rokov a sedela som v lavici bratislavského gymnázia Ladislava Sáru, keď sme preberali slovenskú literatúru. Okamžite ma oslovil a dotkol sa môjho srdca a vedela som, že to bude môj...
Celý článok
01.02.2017 09:47

Prečo májová bryndza

Ovčí syr Výrobok z mliečnej zrazeniny vzniknutej použitím syridla (kľagu). V mliečnom hospodárstve bola na Slovensku rozvinutá výroba syra v salašníctve a pri spracúvaní kravského mlieka. Ovčie mlieko sa po dojení precedilo cez cedidlo do putery, kde sa kľagalo. Keď sa zrazilo na hustú...
Celý článok
Záznamy: 1 - 3 zo 3