Archív článkov

21.11.2021 09:52

Denník bačovej ženy

Je november. Tento rok sme mali zase návštevu vlkov, ta sme urobili rozhodnutie. Nechávame iba dve ovečky, aby ste si mohli vyskúšať dojenie a kúpili sme dve kobylky, aby lúky boli spasené .V súčastnosti nevieme zabezpečiť ochranu stáda tak, aby sme nekŕmili vlky. Mlieko dovážame, takže výroba...
Celý článok
05.01.2021 08:47

Niečo z našej histórie

Jašek Kutliak na Salaši u Štefana. Jašek Kutliak si ma našiel , keď som mala 16 rokov a sedela som v lavici bratislavského gymnázia Ladislava Sáru, keď sme preberali slovenskú literatúru. Okamžite ma oslovil a dotkol sa môjho srdca a vedela som, že to bude môj...
Celý článok
01.02.2017 09:47

Prečo májová bryndza

Ovčí syr Výrobok z mliečnej zrazeniny vzniknutej použitím syridla (kľagu). V mliečnom hospodárstve bola na Slovensku rozvinutá výroba syra v salašníctve a pri spracúvaní kravského mlieka. Ovčie mlieko sa po dojení precedilo cez cedidlo do putery, kde sa kľagalo. Keď sa zrazilo na hustú...
Celý článok
Záznamy: 1 - 3 zo 3